top of page

SCURTĂ INCURSIUNE ÎN ISTORIE

 

I-a fost dat pisicii britanice cu păr scurt (British Shorthair) să fie socotită drept cea mai veche rasă recunoscută din lume. Legenda spune că aceste frumose feline ar fi urmaşele directe ale pisicilor domestice din Roma antică, aduse în Britania de către Cezar şi legiunile sale.

 

Din negura istoriei antice se spune că romanii, după ce au luat în stăpânire teritoriile britanice şi au început să practice agricultură, în jurul anilor 400, au adus un număr mare de pisici, care să păzească recoltele de rozătoare. Pisicile aduse de către romani s-au împerecheat cu exemplarele feline sălbatice autohtone, rezultând astfel o nouă specie: robustă şi puternică, capabilă să îndure climă potrivnică din Britania.

 

Pentru început, aceste feline au fost apreciate pentru calităţile lor fizice: rezistenţă la efort şi agilitatea deosebită, fiind renumite pentru abilităţile lor vânătoreşti. De-a lungul anilor, însă, pisicile britanice au reuşit să câştige dragostea oamenilor datorită caracterului lor loail, calm şi echilibrat. La sfârşitul secolului al XIX-lea, scriitorul engelz Lewis Carroll (1865) descrie pisica de Cheshire, din povestea "Alice în ţara minunilor", ca având exact aspectul unui British Shorthair tigrat clasic. Tot cam prin aceeaşi perioada, Harrison Weir – părintele tuturor expoziţiilor de pisici - a început să selecţioneze cele mai frumoase exemplare de pisici britanice de rasă comună. Acestea au fost denumite British Shorthair pentru a le deosebi de exemplarele feline aduse din alte ţări, cum ar fi Orientalele şi pisicile cu blană lungă (Angora).

 

În anul 1871, a avut loc primul show felin din lume, la Crystal Palace, în Londra, iar British Shorthair a fost prima rasă expusă. Cel mai important titlu al expoziţiei a fost acordat de către arbitri unei femele British Shorthair cu blană albastră tigrată, aflată la venerabila varstă de 14 ani. De atunc, rasă a devenit cea mai populară dintre toate cele prezentate la show-urile feline de la Crystal Palace.

 

După cel de-al doilea război mondial, unii crescători englezi, atraşi de ideea îmbunătăţirii aspectului fizic al pisicilor britanice, le-au încrucişat cu pisici persane. În consecinţă, exemplarele British Shorthair au apărut într-o bogată varietate coloristică, iar formele lor au căpătat rotunjimi mai accentuate.

 

ASPECT GENERAL

 

Pisica british shorthair este o pisică de talie mare. Greutatea medie a unui exemplar este de 7 kg - masculii ating aproximativ 7- 9 kg, iar femelele 4-6 kg. Corpul este foarte bine proporţionat, din toate punctele de vedere: masiv, compact, robust, formele rotunjite duc cu gândul la nişte “ursuleţi de pluș” cum mai sunt şi supranumiţi.

 

Una dintre cele mai caracteristice trăsături ale pisicilor British Shorthair este expresia facială "surâzătoare".  Pare că “zâmbeşte “ tot timpul, fapt care stârneşte adesea uimirea şi totodată admiraţia celor care o văd pentru prima dată. Capul este perfect rotund, gâtul scurt şi gros, pieptul lat, umerii solizi. Labele au muşchi puternici, sunt groase şi moderat de lungi, iar coada este, în general, scurtă şi se termină cu un vart rotunjit. Urechile, de mărime medie spre mică, sunt late la baza, amplasate la distanţă, bine acoperite cu blană şi smocuri de păr. Obrajii sunt proeminenţi şi frumos reliefați,  nasul este scurt şi drept, iar bărbia ferm definită. Ochii mari şi rotunzi, distanţaţi, evidenţiază un caracter puternic dar, în acelaşi timp, calm şi echilibrat. Culoarea ochilor trebuie să fie clară, cu nuanţe de la auriu la arămiu, cu excepţia varietăților albe - ai căror ochi sunt albaştri, aurii sau chiar în culori diferite - şi a celor cu pointuri (au ochii albaştri); precum şi a unora dintre pisicile argintii (silver tabby, spotted , mackerel) şi umbrite (silver shaded şi chinchilla ) - ai căror ochi sunt aurii sau verzi.

 

La fel ca pretutindeni în natură, masculii British sunt ceva mai mari decât femelele. Foarte pufoasă, dar nu moale, blana scurtă a acestor feline îşi păstrează caracteristicile originare - este deasă şi pluşată, asigurând pisicii protecţie împotriva climatului rece şi umed din Marea Britanie. Blana de British Shorthair este unică: scurtă şi deasă ca o mochetă şi necesită puţin timp de îngrijire pentru un efect maxim. 

 

Culoarea cea mai cunoscută a blănii pisicilor British Shorthair este albastru. Cu timpul, au apărut şi alte varietăţi coloristice: argintiu, roşu, crem, alb negru, bi-color, torţie. Ultimele culori recunoscute sunt ciocolatiu, lila, fawn și cinnamon. Altă varietate nou apărută este British Shorthair silver tipped - pisicile au subpărul blănii de un alb-argintiu, iar vârfurile blănii colorate într-o altă nuanţă (negru, albastru etc), adică, mai precis, blana lor se aseamănă cu cea a Chinchillei. Ultima varietate apărută este însă British Colorpoint, a cărei blană şi model se aseamănă cu cea a Siamezelor.

 

Un pui de British Shorthair, deşi este foarte robust şi creşte repede în greutate, se dezvoltă complet fizic şi psihic abia între 3-5 ani. Datorită faptului că se maturizează atât de greu, pisicile British Shorthair îşi păstrează formă fizică excelentă timp îndelungat, iar speranţa de viaţă este semnificativ mai mare decât în cazul altor pisici - se ridică până la uluitoarea vârstă de 20 de ani.

 

COMPORTAMENT

 

Pisica britanică te cucereşte din prima secundă cu privirea sa caldă şi pătrunzătoare. De obicei, este calmă ca un lord engelz, deloc agresivă, însă nici pe departe apatică. Este jucăuşă şi participativă, nefiind însă deloc distructivă. Despre ea se spune că posedă drăgălăşenia şi calmul Persanelor, dar şi inteligenţă Europenelor. Mândră şi independentă, British-ul este o pisică curajoasă, foarte loială, deosebit de inteligentă şi afectuoasă. Are obiceiul să-şi urmeze tăcută stăpânul dintr-o cameră în alta ca un căţeluş, până ce acesta se va aşeza undeva, iar ea îşi va găsi locul alături de el. Înzestrate cu o răbdare fără limite, pisicile British Shorthair se înţeleg foarte bine cu copiii, dar şi cu alte animale de companie. Sunt jucăuşe, dar nu insistente, şi nici nu pot fi ţinute cu forţa în braţe . Nu  distrug lucrurile din casă şi se adaptează repede la orice fel de condiţii (inclusiv la viaţă de apartament).

 

Pisica britanică miaună destul de rar şi discret, doar atunci când doreşte neapărat ceva şi atunci când găseşte momentul oportun pentru a se exprima (îi este foame, simte vreo primejdie sau vrea să i se dea atenţie). Nu pare să fie deranjată de străinii care îi vizitează locuinţa, atât timp cât aceştia o admira de la distanţă şi nu încearcă să o atingă fără voia ei. Deci nu se va refugia sub pat dacă în casă îşi face apariţia un necunoscut, ci se va comportă că de obicei, tratând persoană nou venită fie cu simpatie, fie cu răceală şi indiferenţă (dar niciodată cu ostilitate). Varietăţile British argintii (silver tabby, silver shaded şi chinchilla) sunt mai temperamentale şi mai agitate, în timp ce varietăţile coloristice diluate, cum ar fi albastru şi crem, au un temperament mai calm. Reprezentantele rasei sunt recunoscute pentru gradul ridicat de inteligenţă, precum şi pentru capacitatea deosebită de a înmagazina informaţii, având o memorie excelentă. Odată ce au învăţat să deschidă o anumită uşa, nu vor uită niciodată metodă respectivă. De asemenea, această pisica este tipicară şi se va adapta imediat la regulile zilnice ale casei.

 

Pisicile britanice sunt foarte docile. De-a lungul anilor multe exemplare British Shorthair au apărut atât în filme la Hollywood, cât şi în reclame difuzate pe micile ecrane. De exemplu: în celebrele reclame de la mâncarea de pisici Sheba şi Whiskas sau în Harry Potter. Deşi pisicile British sunt foarte ataşate de stăpânii lor, ele ştiu să păstreze distanţa atunci când simt că este cazul. Adesea au o atitudine aristocratică și rezervată, ceea ce trădează temperamentul lor  tipic britanic.

 

ALIMENTAŢIE ŞI ÎNGRIJIRE

 

Aspectul robust, plin de rotunjimi al pisicii dovedeşte plăcerea acesteia de a mânca. Prin urmare, este indicat să fie supravegheată cu atenţie cantitatea şi calitatea alimentaţiei pe care animalul o consumă. Altfel, în scurt timp, pisica poate deveni supraponderală. Este recomandat ca hrana să fie de cea mai bună calitate.

 

Pisicile sterilizate au tendinţe de îngrăşare. Pentru a le ajută să se menţină în formă, este indicat să primească hrană cu conţinut scăzut de calorii, iar motanilor castraţi să li se asigure hrană specială .

 

Pisica britanică nu necesită o îngrijire complicată. Este deajuns un periaj de două–trei ori pe săptămână pentru îndepărtarea firelor moarte şi o dată la două săptămâni curăţarea urechilor.

bottom of page